Добре дошли в сайт №1 в България за образование в чужбина!
Повече от 3500 университета в 88 държави!
Изберете страна
Австралия
Австрия
Албания
Аржентина
Беларус
Белгия
Босна и Херцеговина
Бразилия
България
Великобритания
Венецуела
Германия
Гърция
Дания
Египет
Еквадор
Естония
Етиопия
Замбия
Израел
Индия
Индонезия
Иран
Ирак
Ирландия
Исландия
Испания
Италия
Йордания
Канада
Кипър
Китай
Колумбия
Коста Рика
Куба
Кувейт
Латвия
Ливан
Литва
Лихтенщайн
Люксембург
Македония
Малайзия
Малта
Мароко
Мексико
Молдова
Монако
Монголия
Никарагуа
Нова Зеландия
Норвегия
Обединени Арабски Емирства
Панама
Перу
Полша
Португалия
Пуерто Рико
Ромъния
Русия
Саудитска Арабия
САЩ
Сингапур
Словакия
Словения
Тайван
Тайланд
Тунис
Турция
Украйна
Унгария
Филипините
Финландия
Франция
Хаити
Холандия
Хонг Конг
Хърватска
Чехия
Чили
Швейцария
Швеция
Шри Ланка
Югославия
Южна Африка
Южна Корея
Ямайка
Япония
Къде да учим в Хърватска ...
Информацията е осигурена от
Младежки Център за Изследвания и Анализи
- YCRA
  
Прием и регистрация във висшите учебни заведения на Република Хърватска

     1. Изисквания за прием на студентите.

     Законът за висшето образование изисква хърватските граждани, които желаят да бъдат приети за студенти да са завършили успешно или 3-годишен курс на средно образование (т.е. общо 11-годишно училищно обучение) за прием за професионални ВУЗ-ове, или 4-годишен курс на средно образование (т.е. общо 12-годишно училищно обучение) с възможност за прием както в професионален ВУЗ, така и в университет. Кандидат-студентите трябва също да държат приемни изпити, които могат да имат различна форма. Всяка институция на висшето образование сама определя изпитите. Първият период на приемни изпити обикновено е през юли, последван от втори - през септември.

     Чуждите граждани, които желаят да бъдат приети за студенти в Република Хърватска, трябва да докажат, че в страната, където са придобили дипломата си за средно образование, тази диплома им дава възможност да кандидатстват във ВУЗ. От тях също се изисква да положат приемни изпити. Чужденците трябва да докажат, че владеят хърватски език на достатъчно ниво. За тази цел те трябва да представят сертификат, издаден от институция на висшето образование, която провежда курсове по хърватски език и литература. Всеки ВУЗ може сам да определя изискванията за прием.

     2. Процедура на прием.

     Правилниците на отделните ВУЗ-ове определят процедурата на прием и на конкурсния изпит. Условията, критериите, сроковете и необходимите документи за прием се публикуват в подходящо време в ежедневната преса.

     3. Признаване на чуждестранни дипломи и образователни степени.

     Чуждестранните кандидатстуденти трябва да представят дипломата си за завършено средно образование в превод на хърватски език пред Министерството на науката и технологиите на Република Хърватска, което отговаря и за средното образование и да изразят желание за признаването й.

     Чуждестранните студенти, които искат да продължат висшето си образование за по-висока степен в Република Хърватска трябва да представят дипломата си за получената степен на висше образование в превод на хърватски пред ВУЗ, който предлага обучение по същата дисциплина и да изразят желание за признаването й.

     4. Познаване на езика.

По-голямата част от дисциплините се преподават на хърватски език. Чуждестранните студенти трябва да познават достатъчно добре този език, за да могат да се справят с академичното му ниво. Някои дисциплини могат да бъдат преподавани и на друг език. Чуждестранните студенти, които посещават лекции на друг език, трябва да имат поне основни познания по хърватски език за ежедневна употреба и за контакти с администрацията.

     5. Финансови аспекти на обучението.

     Република Хърватска по принцип не предоставя на чуждестранни студенти помощи или стипендии. В някои случаи обаче ограничен брой чуждестранни студенти получават възможност за стипендии, покриващи разходите им за обучение. Това се осъществява на разменни начала въз основа на международни споразумения или двустранни спогодби между Република Хърватска и родната им страна (с Република България няма такива). Стипендията на студентите, които получават такава, покрива: таксата за обучение, жилището в студентско общежитие, храненето в студентския стол, здравната осигуровка и малка сума за джобни пари. Студентите, които не се обучават в Република Хърватска въз основа на международни споразумения или двустранни спогодби, трябва да плащат за образованието си. За хърватските граждани висшето образование е безплатно. Чуждестранните студенти, които възнамеряват да учат в Република Хърватска срещу заплащане, трябва да влязат в контакт с ВУЗ-а, който са си избрали, за да се осведомят за таксите за обучение, определяни самостоятелно от всеки ВУЗ. Република Хърватска отделя специално внимание на студенти от развиващи се страни (?) и ги подпомага.

Още по темата:

Училищно и Висше образование - общи сведения ...

По-подробни сведения за университети на Република Хърватска ...

Застраховки, настаняване, работа, развлечения...

 
Търсене по специалност
Търсене по учебно заведение
Търсене по цени
Работа през лятото
Летни бригади
Гледане на деца и възрастни
Спонсорства
Фондации
Стипендии
Конкурси
Обменни начала
Езикови курсове
Образователни програми
Следдипломни квалификации
Транспорт
Настаняване
Екскурзии
Студентски намаления
Посолствата в България
Българските посолства по света

При опасност
Advertisers click here!
Advertisers click here!

© 2000, 2001; Digital Web Design